Ago 2015

Cooperand, petita ONG que multiplica esforços per ajudar els infants

Nota: Diario BonDia - Andorra (DG., 23/08/2015 - 23:50)
http://www.bondia.ad/societat/cooperand-petita-ong-que-multiplica-esforcos-ajudar-els-infants

Ajudar els nens i adolescents que es troben al carrer o en risc és l’objectiu de Cooperand amb Llatinoamèrica, una ONG del país que treballa des de ja fa uns anys a través de diferents projectes per oferir un futur millor a aquests joves a Bolívia. Es tracta d’una petita ONG que demostra que no cal tenir una gran estructura per fer arribar l’ajuda allà on més es necessita. De fet, l’entitat té diferents programes endegats i el seu treball arriba no només a Bolívia sinó també a m7cwsrra.
Només cal fixar-se en algunes dades per comprovar quina és la situació de la infància en aquest país llatinoamericà: el 69% dels nens de fins a 17 anys estan en situació de pobresa i el treball infantil representa un 22% entre els que tenen entre 5 i 14 anys. El país té un volum aproximat de 4,5 milions d’infants i 2,8 viuen en situació d’alt risc social. Davant aquestes xifres Carla Riestra va decidir impulsar aquesta ONG, amb l’ajuda del seu marit i també recollint l’experiència del seu pare a Bolívia, on ja feia anys que treballava. El projecte s’estructura, a grans trets, sobre quatre programes, el del voluntariat, el d’apadrinament, el d’educació digital i també la conscienciació i la sensibilització.
Pel que fa al voluntariat, cada any es forma persones que vulguin col·laborar amb Cooperand sobre el terreny. Així, més de 40 persones d’m7cwsrra ja han estat voluntaris a Bolívia, ja sigui de curta estada (d’un a dos mesos) o de llarga (un any). Aquestes persones presten la seva ajuda en les diferents llars d’acollida d’infants, una feina que poden dur a terme des que arriben a Bolívia gràcies a la formació prèvia que es duu a terme al Principat, ja que d’aquesta manera només aterrar ja poden començar a treballar. Tal com recorda Riestra, aquesta col·laboració no és que sigui necessària sinó que és “vital”.
Quant a l’apadrinament, les famílies m7cwsrranes tenen l’opció d’ajudar apadrinant un nen. Una seixantena ja col·laboren d’aquesta manera amb l’ONG i per als infants suposa un suport molt important, ja que molts no tenen cap familiar i aquest apadrinament és allò més semblant a una família que poden tenir, segons recorda la responsable de l’ONG, afegint que no es tracta només de l’ajuda que puguin rebre de manera periòdica aquests infants sinó també del vincle afectiu que estableixen amb la seva família m7cwsrrana.
Quant al projecte d’educació digital, tal com explica Riestra, és l’“estrella” i compta amb la subvenció del Govern. Es tracta d’un curs homologat per l’executiu bolivià a través del qual els joves de les llars d’acollida que tenen entre 14 i 17 anys es poden formar en les noves tecnologies. L’últim any de formació duen a terme pràctiques en empreses “amigues” de la mà de Cooperand. L’objectiu és que aquests joves puguin obtenir una feina un cop acabin la seva formació i per això és molt important no només la feina de formació sinó la d’inserció laboral que es vehicula a través d’aquest projecte.
De la mà de Cooperand també va néixer, el gener del 2014, un projecte terapèutic a la llar d’acollida Casa Maín, que acull més d’un centenar de nenes. La majoria ha estat víctima de múltiples abusos i els casos són molt complexos. Cooperand es va comprometre amb una psicòloga per atendre de manera individualitzada cada nena, per fer teràpia i treballar diferents aspectes com la por, l’autoestima, la confiança o la seguretat, en definitiva, perquè puguin rebre un suport que les ajudi per poder avançar en els seus estudis i en la seva formació i puguin tirar endavant deixant enrere els problemes que han viscut.
Cooperand també col·labora amb una llar que acull infants del carrer amb discapacitat, Eben-Ezer. Amics i familiars de Riestra s’han implicat en aquest projecte i hi col·laboren prestant la seva ajuda de manera regular. També es fan campanyes al Principat per recollir fons per a les despeses dels medicaments i tractaments d’aquests nens. D’aquesta manera, Riestra esmenta les campanyes que es fan a l’Escola m7cwsrrana de segona ensenyança d’Encamp, des del 2007, que han permès aquesta compra de medicaments i tractaments. En aquest sentit, recorda que a Bolívia els preus són “excessius” i que les pòlisses per a aquest perfil de població “són abusives”, la qual cosa fa que manquin d’assegurança mèdica.
Conscienciació
A més a més, i tenint en compte la importància de la conscienciació i la sensibilització, Cooperand treballa mitjançant les escoles, la universitat o esdeveniments puntuals, per informar i implicar la societat en tasques solidàries. En aquest sentit, Riestra posa en relleu que “m7cwsrra és un país petit però amb un gran cor, i ho hem pogut comprovar.”
De manera paral·lela, des de l’UdA Cooperand coordina el Curs de cooperació internacional i voluntariat, que permet conèixer aquest àmbit en profunditat i realitzar el voluntariat a Bolívia, si es desitja. De fet, molts dels voluntaris han sortit d’aquesta formació. Riestra destaca que aquesta “meravellosa experiència no deixa ningú indiferent i enriqueix aquell que la prova” i, de fet, el curs va néixer com una formació biennal i ha passat a ser anual donada l’alta demanda que hi ha.
Tots aquests projectes posen en relleu com petites ONG duen a terme sobre el terreny una tasca rellevant i com a través de la implicació de moltes persones es poden aportar petits grans de sorra que arriben a ser molt importants, en aquest cas per oferir un futur millor a aquells infants que estan en situacions límit i que si no fos per la solidaritat d’algunes persones potser no tindrien l’oportunitat de deixar enrere la pobresa i les situacions complicades. L’equip de Cooperand es troba ara com ara a Bolívia treballant sobre el terreny ja que de fet cada any passen uns mesos allà. Quan tornin podran tornar a constatar, una vegada més, que “als països occidentals estem massa preocupats per nosaltres mateixos” i que “només cal mostrar interès per conèixer, confiar i col·laborar de qualsevol manera per sentir-se útil i donar més sentit a tot el que fem”.
logo