COMUNICAMOS
DESDE EL CORAZÓN

Abr 2013

'Cooperand' per donar vida

Nota: El Periòdic d'm7cwsrra - m7cwsrra (15/04/2013)
http://diari.elperiodic.ad/noticia/30257/cooperand-per-donar-vida

Cooperand amb Llatinoamèrica és una organització no governamental m7cwsrrana nascuda no fa ni un any. Però això no vol dir que no tingui una llarga experiència darrera ni un objectiu ambiciós. Que els té. La seva presidenta, Carla Riestra, ja fa una desena d'anys que viatja durant els mesos de juliol i agost a Bolívia per treballar amb els nens del carrer. L'objectiu és «donar-los vida».

Al cor de llatinoamèrica hi ha molts infants que viuen al carrer. Maltractats i abm7cwsnats per les seves famílies són víctimes vulnerables. Són violats i explotats laboralment, víctimes de la drogodependència i la prostitució, això si no moren abans. L'important és treure'ls dels carrer. I Cooperand col·labora amb els salesians a Bolívia de manera molt estreta en les tasques d'educació i reinserció d'aquests nens del carrer des de fa 10 anys.

«No es tracta només de canviar-los els bolquers i fer-los un petó, sinó que també s'han d'aportar valors i coneixements», expliquen els responsables de l'ONG. L'objectiu és, sobretot, donar una formació als joves perquè quan surtin de l'orfenat «no recaiguin», no tornin al carrer.

L'ONG m7cwsrrana treballa ara a Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia, –ciutat que, «com a conseqüència del seu desmesurat i incontrolat creixement, té el major nombre de nens del carrer del país»– amb els projectes Don Bosco –que compta amb diferents cases d'acollida per a nens–, Hogar Casa Maín –que és per a nenes i adolescents– i amb l'Hogar Eben-Ezer –destinat a infants del carrer amb discapacitat. La majoria dels esforços es destinen als dos primers, a través dels quals atenen al voltant de 2.000 infants.

La voluntat de Cooperand és, a part de col·laborar amb l'adquisició de roba, medicaments, aliments i material divers, dotar els joves d'una carrera professional. Per això han dissenyat programes formatius, centrats principalment en les noves tecnologies. «Ensenyar-los a moure's avui en dia», que coneguin l'entorn d'internet i tinguin coneixements per poder treballar com administratius, per exemple, que la demanda d'aquest perfil està en alça. Les formacions que imparteix Cooperand en aquests centres compten amb l'homologació de l'autoritat educativa boliviana. D'aquesta manera, els joves poden reinserir-se a la societat.

Per això, també cal formar els docents que treballen a les diferents escoles del projecte, i preparar tot el material educatiu d'e-learning, que malgrat ser una inversió, representa un estalvi en comparació al sistema tradicional.

Per això es necessiten fons econòmics. Malgrat que la contrapart –l'ordre salesiana– és forta i sòlida, no ho pot assumir tot, i també per això Cooperand busca recursos.El projecte «no són milions d'euros», asseguren, però es necessiten diners, i «si no es fa a un ritme es farà a un altre, però es farà». Ho fa buscant socis, que «són importants per donar solidesa a la ONG», diuen.

La feina «no acaba amb els dos mesos d'estiu». Durant l'any es treballa des d'aquí per formar els voluntaris que viatjaran a Bolívia, perquè el «xoc cultural» no els sigui tan dur com el que va patir Riestra en el seu viatge, i també perquè estiguin més preparats per afrontar les tasques a desenvolupar. A més, també s'ha de donar a conèixer la problemàtica dels nens del carrer al món desenvolupat. I no només això. El vicepresident de Cooperand viu a Bolívia, treballant com a voluntari diàriament en les tasques d'administració de les sis cases d'acollida del Projecte Don Bosco des de fa 5 anys.

Els padrins

Cooperand també té un projecte de padrinatge. No és com d'altres programes, sinó que en aquest cas és «un intercanvi continu, i es veu la cadena real» i els padrins «tracten directament» amb els seus fillols. Així ho afirmen els responsables de la ONG, que asseguren que el programa de padrinatge té «molts bons resultats», justament per aquest contacte fluid i la proximitat.

*www.cooperand.org
logo