Oct 2020

Cooperand,travessant fronteres

Cooperand amb Llatinoamèrica és una organització no governamental, que neix a Andorra l’any 2012. L’experiència com a voluntària, en el Alto de la Paz, de l’actual directora de l’associació, Carla Riestra, va motivar la creació d’aquesta entitat.

La fundadora de l’associació porta treballant, des de principis de l’any 2000, la problemàtica dels nens del carrer en un dels països més pobres del sud del continent americà, per darrere d’Haití, es tracta de Bolívia. La seva dilatada experiència va començar en el Alto de la Paz, al costat del llac Titicaca, Escoma, impartint cursos d’educació primària i secundària en la zona. Aquestes accions li van permetre conèixer de primera mà el problema de la marginació dels més indefensos i iniciar-se en la labor de la recuperació de nens, adolescent i joves, dels carrers de Cochabamba. Des de llavors, i fins el dia avui, Cooperand amb Llatinoamèrica ha col·laborat amb diferents organitzacions bolivianes ja des de Santa Cruz de la Sierra com ara Don Bosco, Filles de María Auxiliadora, Llar Eben-Ezer, entre altres. També ha realitzat accions a distància, des d’Andorra, on ha canalitzat diferents activitats de suport, que després ha gestionat i coordinat personalment, sobre el terreny, a Bolívia.

Cal ressaltar que, a Bolívia, el 69% dels nens i adolescents, fins als 17 anys, es troben en situació de pobresa. El treball infantil representa un 22% entre el grup de població de nens de 5 a 14 anys. En aquest país viuen al voltant de 4,5 milions de nens, i d’aquests, 2,8 milions es troben en situació d’alt risc social: maltractament, abandó, drogoaddicció, prostitució, explotació i altres tipus d’abusos. Per aquest motiu, Cooperand cerca ser una eina per a ajudar a optimitzar la reinserció social d’aquest grup demogràfic tan crític. Des de Cooperand amb Llatinoamèrica, consideren que incrementar els casos d’èxit depèn de les eines que tinguin els joves a l’hora d’enfrontar-se de nou a la societat de manera autònoma.

L’objectiu principal de l’associació és protegir i assistir al col·lectiu llatinoamericà de nens del carrer, principalment de Bolívia, que és on s’observa una situació més crítica. Amb una especial incidència en el suport a la seva educació i formació professional, que li permetrà reinserir-se amb èxit a la societat en arribar a la seva majoria d’edat.

Una de les principals tasques que realitzen des de Cooperand és l’assistència, contenció emocional i psicològica, acolliment, capacitacions professionals i reinserció d’aquests nens, que es troben en situació de carrer a Bolívia. Per a fer-ho possible implementen diferents tipus de programes, que es desenvolupen a Andorra i s’implementen a Bolívia, amb l’ajuda dels voluntaris i diversos equips de professionals.

ONG CooperandCal recalcar que, l’associació compta amb una important quantitat de voluntaris tant a Andorra com a Bolívia. Enguany, arran de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, molts dels voluntaris que viatjarien des d’m7cwsrra cap a Bolívia no han pogut participar d’aquesta experiència, i preveuen visitar el país l’any vinent.

Cooperand amb Llatinoamèrica treballa sobre quatre pilars, que són fonamentals per a portar endavant les accions de l’organització. D’una banda, Projectes de cooperació internacional en les àrees de desenvolupament i humanitària, la Cadena de Voluntariat, la Cadena de padrins i la Sensibiltzació en origen.

Si et sents identificat amb la causa, si vols participar com a voluntari, ser padrí d’algun dels nens de les cases d’acolliment amb les quals treballa Cooperand amb Llatinoamèrica, o col·laborar fent la teva aportació, pots accedir al seu web www.cooperand.org o a les seves xarxes socials, tant a Facebook com a Instagram, per a obtenir més informació i conèixer millor les activitats que estan desenvolupant a Bolívia i a Andorra.
logo